SØK VIA KART  


KROATIA SYD
 Dubrovnik
 Cavtat
 Orebic
 Øya Korcula
    Korcula by
    Lumbarda

KROATIA SENTRAL
 Split
 Trogir
 Øya Hvar
    Hvar by
    Starigrad
    Jelsa
    Vrboska
 Øya Brac
    Bol (Brac)
    Sutivan (Brac)
 Makarska
 Baska Voda/Brela
 Primosten
 Vodice
 Rogoznica
 Preko-Zadar

KROATIA NORD
 Istria
 Pula
 Rovinj
 Porec  Nyhet!
 Fazana
 RabacKroatiaperler p Facebook  Kroatiaperler p Instagram   
SPESIFISERT SØK

 

 

 Sjøutsikt
 Aircondition
 Terrasse

 

  Våre anbefalinger


SPL-007.A1

SPL-040


Se flere boliger  
 

Split

Split i Kroatia er et populært feriested
Split ligger midt i området Dalmatia, og har flotte strandområder og en rekke severdigheter og kulturelle aktiviteter å by på. Split er i dag en moderne by med 1700 år historie, men selvom byen har mange innbyggere får man ikke følelsen av å besøke en storby.

Den gamle delen av byen ligger innenfor murene til keiser Diocletians palass, som står på Unescos liste over verdens kulturarv. Palasset regnes som en av de mest verdifulle bygninger av romersk arkitektur langs adriaterhavskysten. Området er bilfritt og gatene er veldig smale, med noen åpne torg hvor det yrer av liv fra alle kaffebarene. Kanskje er dette Europas mest spesielle gamleby? Les gjerne mere her

Til tross for den høye bevaringsverdien er ikke palasset gjort om til museum.
Lei et feriehus eller leilighet med god beliggenhet i Split, Kroatia
Ei heller har turistene klart å overta hele byen. Split er en levende by hvor kroatiske familier lever innenfor palassets murer som de alltid har gjort. Her henger klesvask til tørk gjennom vinduene, og det yrer av liv i de trange smugene.
Her finner du også mange små spennende butikker og koselige cafeer.


Split er et ypperlig feriemål for langweekend med fokus på kulturelle opplevelser, shopping og rimelige restauranter, men byen er absolutt også egnet for lengere opphold med fokus på strandliv. Split er et av de få stedene i Kroatia som kan by på sandstrender, og selve bystranden er veldig langrunn og innbyr til lek. Hvis du planlegger en ferie på en av øyene utenfor Split, kan vi på det varmeste anbefale noen dager i Split før eller etter øyferien.

Byen har et konsentrert og intimt sentrum, så hvis du velger å bo i en av Kroatiaperlers ferieboliger som alle ligger i eller nær keiserpalasset, vil du ha gangavstand til alt denne byen har å by på: severdigheter, strender, restauranter og handlegater.
Fargerike hus i Split, Kroatia
Sentrum ligger ved havneområdet hvor du lett kan ta deg videre til en av de vakre øyene eller ta buss til andre byer i Kroatia. I den nyere delen av byen finner du brede handlegater og trendy kaffebarer. Langs den brede promenadegaten mot sjøen ligger kaffebarene side om side under palmene. Split byr også på mange nattklubber, konserter og en sommerfestival med mange kulturarrangementer. Du kan lese mer om ulike arrangementer som foregår i byen på turistinformasjonen i Split sin hjemmeside her.

Byen, som er kroatias nest største med ca 200.000 innbyggere, er et knutepunkt for handel og kommunikasjon, både innenlands og utenlands. Fra kaia går det stadig ut båter som tar med folk og varer langs kysten, til de mange øyene omkring, og til ulike steder i Italia.

Split er også en naturperle med høye fjell i bakgrunnen, store parkområder og fine strender i området. Split ligger i det mest solrike området av Kroatia og har gjennomsnittlig 7 soltimer per dag.
Reise til Split?
Kroatiaperler tilbyr utleie av ferieboliger og leiligheter i Split med sentral beliggenhet. For å se vårt utvalg av ferieboliger i Split - klikk på knappen 'Ferieboliger i Split' øverst på denne siden.


Les mer omSplit i Kroatia er en av Europas mest spennende byerSplit på Unescos liste for mange kulturelle skatterI Split finner du massevis av hyggelige kafeer og restauranter
Split med sine sjarmerende gamle bygningerGamlebyen i SplitHistoriske Split, Kroatia
Split med sine mange severdige bygningerDe hyggelige smugene i Split
Promenaden i Split er vakker med palmer og blomsterFerie i Split, KroatiaHavnen i Split
Området rundt Split har flere flotte strenderLei en solseng på stranden ved Split og nyt en avslappende ferieTorget i Split
Shopping i SplitMassevis av spennende butikker i Split
Splits riviera Diokletians palass, Split, KroatiaSplit er en vakker by verdt et besøk
Boder med frukt og grønnsaker fra markedet i SplitMassevis av muligheter for shopping i SplitFiskemarkedet i Split er en populær attraksjon
Langs havnen i Split ligger fiskebåter på rekke og radGamlebyen i Split yrer av liv om sommerenHverdagsliv i SplitKultur og historie

Palace of Diocletian er bevart av Unesco fordi den regnes som en av de mest verdifulle bygninger av romersk arkitektur langs adriaterhavskysten. Palasset på ca 30 000 m2 ble bygget til den romerske keiseren Diocletian på slutten av 200-tallet, og med dette bygget startet Splits historie.
På 600-tallet vokste Split raskt da innbyggerene i byen Salona, den romerske hovedstaden i provinsen Dalmatia (som i dag heter Solin), flyktet fra inntrengere og søkte ly innenfor palassets murer. De nye innbyggerene brukte sten fra palassmuren til å bygge seg nye husrom innenfor muren. Mye av palasset er likevel blitt bevart, spesielt på sydsiden hvor keiseren selv holdt til.
Split har vært under mange ulike herredømmer: kroatiske konger på 900-tallet, ungarsk styre, venetiansk styre fra 1420, og på 1800 tallet var byen under Østerisk styre. Under krigen i Jugoslavia på 1990-tallet var byen lite innvolvert i kamper.
Splits lange og brokete historie har satt sitt preg på byen i form av ulike typer arkitektur, og det finnes flere bygninger i Split som er vel verdt å besøke. Blant dem er: St.Dominus Cathedral, Papalic palasset, med gotisk arkitektur, Cindro Palasset i barokk stil og St.Amir Chappel (1445) fra renessansen.
TIPS! For å få med deg alle severdighetene innenfor murene i Diocletians palass bør du leie en lokal guide. Det arkeologisk museumet er et av de eldste i Kroatia og stiller ut godt bevarte skulpturer, interessante relieffer med opphav i mytiske figurer fra det historiske Illyria, i tillegg til en samling smykker, keramikk og mynt.
Det etnografiske museet ligger midt i byen og viser blant annet gamle fotografier av byen.
Ivan Mestrovic, en av Kroatias mest kjente skulptører, bodde i en periode i Split, og mange av hans verker vises i Galleri Mestrovic.
Museet Tusculum, bymuseet og det maritime museet er også verdt et besøk.

I katedralen, innenfor palassets murer, går det trapper til toppen av spiret hvor det er fabelaktig utsikt over hustakene, sjøen og området rundt palasset. Trappene er imidlertid dårlig sikret og egner seg derfor ikke for små barn eller de med utpreget høydeskrekk.
                                                         Tilbake til topp


 
 

Natur og strender

Marjan heter et stort grøntområde som innbyggerene i Split bruker hyppig. Parken er godt vedlikeholdt med fine gangveier, ulike trær og planter, lekeplasser og dyrehage. Parken strekker seg opp mot en høyde hvor det er flott utsikt over hele byen, havet og de nærmeste øyene.

Det finnes flere strender rundt Split, og en av dem, Bacvice, finner du i gangavstand fra sentrum (ca 600m fra gamlebyen). Den langrunne bukten Bacvice har solsenger til leie, strandbar og ferskvannsdusj. Rett ovenfor stranden finnes det flere hyggelige restauranter i de små gatene.

Fortsetter man å gå på den hyggelige strandveien forbi Bacvice kommer man til et langt strandområde til. På den andre siden av sentrum er det mest klipper og små bukter utover området Marjan. Selvom det er gode bademuligheter i Split velger likevel mange av byens fastboende å reise ut til øyene utenfor Split når de vil slappe av på stranden. På øyene er det alltid færre turister enn på fastlandet.

I fjellene bak byen er det gode muligheter for fotturer. Det arrangeres også kano og rafting-turer i området.
Ved havna kan du leie båt, seilbrett eller bli med på arrangerte dykke eller fiske-turer.
                                                         Tilbake til topp


 
 

Severdigheter

Trogir: Er du i Split bør du også ta turen til Trogir, en liten vakker by som også ligger på Unescos liste over bevaringsverdige steder, ca 30 minutter nord for Split. Dette skrev Atenposten om Trogir: " Det rett og slett kryr av vakre steder langs Kroatias spennende Dalmatia-kyst, men få steder kan måle seg i skjønnhet og sjarm med den vesle byen Trogir".
Øyene: En kombinasjon av noen dager med byliv i Split, og avslapping på en av de vakre øyene rett utenfor byen, gir en fullkommen ferie. Øya Hvar er kåret til en av verdens 10 vakreste øyer, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor: frodig natur, vakre strender, idylliske landsbyer og en godt bevart arkitektur, gjør øya til et ferieparadis.
Øyene Brac, Vis og Korcula når du også med ferje eller katamaran fra Split

Makarska-kysten: med krystallklart vann og vakre strender, ligger syd for Split. Her kan du besøke Makarska by eller en av de idylliske småbyene rundt.

Nasjonalparkene: Krka og Kornati er mulig å nå på en dagstur. Les mer om nasjonalparkene her.

Solin (tidligere Salona) ble under keiser Augustus gjort til hovedstad i provinsen Dalmatia. Salona er i dag et arkeologisk utgravingsfelt, noen kilometer utenfor Split.
Fortet Klis, en av regionens mest severdige steder, ble i romertiden benyttet for å beskytte Salona. Her oppe er det en fantastisk utsikt utover hele Split og skjærgården utenfor.

I samme området ligger også den 65 meter dype grotten Vranjaca.

Mer detaljert informasjon om Split sender vi deg på epost sammen med kvittering for oppholdet du har bestilt.


                                                         Tilbake til topp


 
 

Shopping

Innenfor murene i gamlebyen finner du mange små og spennende butikker som selger smykker, klokker, bilder, sko, vesker og klær. Diocletians Cellars er et spennende marked hvor du finner håndlagde smykker, bilder, lysestaker etc.

I den nyere delen av byen finnes hovedsakelig trendy klær og sko fra kjente merkeprodusenter, mens du inne i de trange gatene i keiserpalasset finner en rekke skobutikker og små butikker med mer personlig preg .

Rett utenfor muren i gamlebyen, mot havnen, finnes det et stort marked som selger alt i fra egenproduserte grønnsaker og oljer, til importerte imitasjoner av kjente merkevarer - alt til svært lave priser. På motsatt side av keiserpalasset finner du fiskemarkedet, hvor det yrer av liv om morgenen når lokalbefolkningen strømmer til for å sikre seg noe av nattens ferske fangst

Litt utenfor byen ligger det noen større kjøpesentre hvor du finner kjente merkevarer på klær, sko, sportsutstyr og annet.

Italienske sko og vesker i skinn kan du få kjøpt langt billigere I Kroatia enn prisen du må betale i Norge. På kjente merkevarer er imidlertid ikke prisforskjellen like stor.

Kroatene er et stolt folkeslag som ikke liker at du pruter på prisene deres.

Mer detaljert informasjon om Split sender vi deg på epost sammen med kvittering for oppholdet du har bestilt.


                                                         Tilbake til topp


 
 

Transport

Gamlebyen strekker seg ned mot havnen, hvor det går ferjer til mange av de vakre øyene utenfor, til Dubrovnik i sør, til Rijeka i nord, og til flere byer i Italia.
Tog- og busstasjonen befinner seg også på havneområdet, noe som gjør det enkelt å reise til og fra byen. Det går for eksempel buss til Dubrovnik annen hver time.
Flyplassen ligger ca 20 km nord for byen, nær den vakre byen Trogir. Dit kommer du enten ved å ta buss fra havna eller taxi.

Taxi er forholdsvis dyrt i Kroatia, de andre offentlige transportmidlene er billige. Bussturen til Dubrovnik koster ca 150 kroner og ferje til øya Hvar ca 50 kroner.
                                                         Tilbake til topp


 

Reisebeskrivelse

Fra Norge flyr Norwegian Air til Split flere dager i uken i sommerhalvåret. For mer informasjon om hvordan man kan komme seg til Kroatia: se under menyen Reise øverst på vår nettside.


                                                                                                                         Tilbake til topp


Ønsker du å bestille transport til eller fra flyplassen ?

Vi anbefaler våre kunder å avvente med å bestille transport til dere får reisedokument med informasjon tilsendt fra oss, ca 3 uker før ferien. Dette fordi dere da får tilsendt riktig adresse og fordi flyselskapene gjerne endrer litt på flytidene utover våren.


  © 2009-2024 Kroatiaperler AS. All rights reserved.
Org.nr 996 968 022     Til forsiden | Om oss | Kontakt oss | Søk ferieboliger | Leiebetingelser