SØK VIA KART  


KROATIA SYD
 Dubrovnik
 Cavtat
 Orebic
 Øya Korcula
    Korcula by
    Lumbarda

KROATIA SENTRAL
 Split
 Trogir
 Øya Hvar
    Hvar by
    Starigrad
    Jelsa
    Vrboska
 Øya Brac
    Bol (Brac)
    Sutivan (Brac)
 Makarska
 Baska Voda/Brela
 Primosten
 Vodice
 Rogoznica
 Preko-Zadar

KROATIA NORD
 Istria
 Pula
 Rovinj
 Porec  Nyhet!
 Fazana
 RabacKroatiaperler p Facebook  Kroatiaperler p Instagram   
SPESIFISERT SØK

 

 

 Sjøutsikt
 Aircondition
 Terrasse

 
Søk ferieboliger    Leiebetingelser   

Mat og Vin


Kroatia er kjent for sine viner i verdensklasse
Kroatia er et av de landene som virkelig kan overraske når det gjelder mat, og her er det råvarene som holder svært god kvalitet. Klikk på bildene nederst på siden for en liten smaksprøve.

I Kroaia finner man et sør-europeisk kjøkken som legger stor vekt på økologisk, kortreist mat, selvfølgelig rykende ferskt!

Det er ingen tvil om hvem som har hatt størst innflytelse over Kroatia når det gjelder det gastronomiske, det er uten tvil Italienerne. Det er lett å tro at man faktisk er i Italia, når man får servert en fantastisk bruschetta til lunsj eller en stenovnsbakt pizza på italiensk maner til middag. Dette er kroatene utrolig flinke til.

Mat på restaurant

De lokale rettene varierer avhengig av hvor i landet du befinner deg, men overalt får du deilig pizza, pasta og diverse grillmat.

Barna elsker maten de får her fordi det benyttes gode råvarer som er enkelt tilbedret uten mye tilbehør og dikkedarier.

Langs kysten består de lokale spesialitetene av mye fisk og skalldyr, tilberedt i egenprodusert olivenolje og urter. Det er helt vanlig å be om at kelneren renser fisken for deg om den servers hel. La dette være en hyggelig opplevelse og nyt fisken når det er ferdig renset. Bestiller man scampi i Kroatia må man være forberedt på å bruke fingrene til å spise med, og sørge for å ha nok servietter i nærheten.

Videre får du mange ulike kjøttretter, som gjerne er tilberedt på grillen. Lam oppfostret på den frodige øya Brac er kjent for å ha spesielt god kvalitet. Den aller beste måten å få dette servert på er etter at det har blitt helstekt over grillen de siste 24 timene.
Istria, Kroatia
Maten tilberedes enkelt og serveres gjerne "plain", uten sauser eller annet tilbehør, men de fleste restauranter har de siste årene begynt å tilby de vanligste internasjonale sausene.
Vær obs på at grønnsaker og poteter noen steder bestilles ved siden av, og de kommer ofte i store porsjoner.

Forvent deg ikke for mye av servicen. Kroatene kan være litt tilbakeholdne og avslappet i stilen, de maser sjeldent på deg.

Trøfler
Trøffelsesongen er noe man absolutt burde oppleve i Kroatia. Den er i september og oktober, og på denne tiden lukter det trøfler nesten overalt. Det er trøfler i ost, på pasta, i sauser, i salater, i sjokoladekake, og selvfølgelig i is! Disse utsøkte underjordiske soppvekstene, finner man i all hovedsak på Istria, men det dukker opp på menyene også lenger sør i kroatia når det er sesong.
Cevapcici
Ajvar
- en slags saus, laget av mosede grønnsaker - serveres ofte til grillretter

Prsut
- spekeskinke av høy kvalitet

Sir
- lokal ost – minner om den mer kjente Manchego osten, noen milde og andre mer skarpe i smaken. Ost fra øya Pag (Paski Sir) regnes for å være den aller beste, og er fremstilt av sauemelk som tildekkes med olivenolje under modningsprosessen.

Peka
- Dette er en spesiell måte å tilberede mat på. Kjøtt eller sjømat legges i leirgryte sammen med grønnsaker, settes i bakeovnen og dekkes med glør. Prosessen tar flere timer og slike retter må derfor forhåndsbestilles, gjerne dagen før.

Cevapcici
Dette er det kroatiske svaret på greske kjøttboller eller steak hache.

Men dette smaker så uendelig mye bedre. Grovkvernet kjøtt (gjerne med lammekjøtt), sånn passe mengde med krydder, skal serveres med pommes frites, rå løk og ajvar. Litt god lokal vin eller en kald Karlovacko, iskald cola til barna, og man har et hyggelig og rimelig familiemåltid.

Burek
- bakverk fylt med ost

Mat i butikken

I større byer finner du store supermarkeder med meget godt utvalg av matvarer. I de mindre landsbyene handler du matvarer i små hyggelige butikker hvor betjening står klar for å hjelpe til. De store senterene er gjerne åpne fra morgen til kveld, mindre butikker åpner tidlig og stenger sent, men har siesta midt på dagen. Matvarebutikker er som regel åpne på søndag formiddag i sommersesongen.

Brød får du hos bakeren, som åpner klokken 7 om morgenen - også på søndager.

Kjøtt får du hos slakteren, og grønnsaker kjøper du på torget.

Fisk får du kjøpt på egne fiskeutsalg om morgenen. På mindre steder får du ofte kjøpt fisk direkte fra båtene når de kommer inn med fangsten. I høysesongen kan det til tider være umulig å få tak i fisk fordi alt selges til restaurantene. Da må du ut og fiske selv!

Vin og brennevin selges i alle matvareforretninger, men også i egne vinutsalg.

Vin

Visste du at kroatene var pionerer på vinproduksjon i California?

På begynnelsen av forrige århundre emigrerte mange av innbyggerene på øya Hvar til California, hvor de ble pionerer på produksjon av vin.

Kroatene har lang tradisjon med produksjon av vin og har blant annet eksportert til Frankrike siden forrige århundre. I enkelte områder av Kroatia hadde hver familie egen vinproduksjon.

Vinen ble fremstilt i familiens konoba, som enten var et lite steinhus eller underetasjen av familiens hus. En del av Kroatias gode vin blir fremdeles produsert i en gammel konoba. Legger du et besøk til en av disse konobaene, får du prøvesmake husets vin og snaps. Mange tidligere konobaer fungerer i dag som koselige restauranter.

Det produseres mest hvitvin i Kroatia, men langs kyststripen og på de sydligste øyene produseres mest røde viner. De mest kjente røde viner er Babic fra øya Hvar og Korcula, Dingacfra området Peljesac og Plavac mali fra flere steder langs sydkysten. Blant de hvite er Marastina fra store deler av sydkysten og Bogdanusa fra øya Hvar svært gode.

Drikkevann

Du får selvfølgelig kjøpt vann på flaske i Kroatia også, men vannet i kranen kan også drikkes.

Prisnivå

Det er fortsatt rimelig å spise på restaurant i Kroatia sammenlignet med norske restauranter og posjonene er gjerne store. Prisene varierer mye avhengig av hvor i Kroatia du er. På de mest populære tursitstedene kan du regne med å betale ca 50% mer enn på mindre kjente steder. For eksempel koster en 1/2 l øl fra 3 til 5 Euro avhengig av hvor du er. Fiskeretter koster som regel mer enn kjøttretter, internasjonale retter mer enn lokale retter.

I menyen (som står på mange språk) er det som regel oppgitt kilopris på fisk og skalldyr. En liter husets vin får du også fra 9 Euro på restaurant, hvis du holder deg unna de største turistgigantene.
En stor pizza koster fra 10-14 Euro .

Grønnsaker og frukt, som kroatene produserer selv på sine små jordlapper, er rimelige og gode, men hva du får tak i er sesongbetont.Ønsker du lese mer om kroatisk mat, kan du ta en titt på denne siden her: Topp 10 retter å prøve i Kroatia

Klikk på bildene under


Lokale skinker og oster i KroatiaI Kroatia får du nydelig italiensk isSjømat er en spesialitet langs den kroatiske kysten
Markedet i DubrovnikLokale viner og likører i Kroatia  © 2009-2024 Kroatiaperler AS. All rights reserved.
Org.nr 996 968 022     Til forsiden | Om oss | Kontakt oss | Søk ferieboliger | Leiebetingelser