SØK VIA KART  


KROATIA SYD
 Dubrovnik
 Cavtat
 Orebic
 Øya Korcula
    Korcula by
    Lumbarda

KROATIA SENTRAL
 Split
 Trogir
 Øya Hvar
    Hvar by
    Starigrad
    Jelsa
    Vrboska
 Øya Brac
    Bol (Brac)
    Sutivan (Brac)
 Makarska
 Baska Voda/Brela
 Igrane
 Podgora
 Primosten
 Vodice
 Rogoznica
 Zadar
 Preko-Zadar

KROATIA NORD
 Istria
 Pula  Nyhet!
 Rovinj
 Fazana
 Rabac
 Cres
 Baska


CRUISE
 Skjærgårdscruise
 Skjærgårdscruise
  med sykkelmulighetKroatiaperler på Facebook  Kroatiaperler på Instagram   
SPESIFISERT SØK

 

 

 Sjøutsikt
 Aircondition
 Terrasse 

  Våre anbefalinger


IST-006

IST-010

IST-011


Se flere boliger  
 

Istria

Ferieboliger i Istria
 

Grønnkledte åser, olivenlunder, duften av trøfler, smakfulle lokale oster, skinke og vin, samt en særdeles vennlig og imøtekommende atmosfære - Istria er Kroatias svar på Toscana! Et område hvor livsnytere kan få tilfredstilt alle sine sanser.

Foruten vakker natur og spennende matopplevelser finner man også en rekke aktiviteter man kan ta seg til i området for de som ønsker det, og for de mer bedagelige finnes det herskaplige gamle steinhus med store hager til leie for en overkommelig pris, hvor man kan nyte livet ved bassengkanten.

Ta en pause fra hverdagens jag og mas, og opplev frodige, fargerike og smakfulle Istria. Ta en sykkeltur gjennom vinmarker og olivenlunder, og nyt lunsjen på en liten lokal taverna som serverer økologisk og hjemmelaget mat. Du kan også oppsøke de små lokale produsentene og smake på ulike viner og andre hjemmelagde produkter.

Mange av de små landsbyene har også sine egne festivaler som du kan besøke. Det er skinkefestivaler, ostefestivaler, vinfestivaler, og middelalderfestival. Kystbyene har gjerne egne fiskefestivaler.

På Istria vil man vil oppdage at avstandene er korte, og det er aldri langt hverken til nærmeste landsby, nærmeste strand eller nærmeste opplevelse. Her kan man ta en sykkelutflukt til den nærmeste landsbyen den ene dagen, ta en strandutflukt den neste - eller hva med å teste tennis- og golfferdighetene? Mulighetene er mange.

Det er mange vakre strender å besøke på Istria. Her finnes de langstrakte, familievennlige strendene med sandbunn eller småsteiner hvor man finner et godt utvalg av vannsportaktiviteter og en strandbar eller to, men man finner også idylliske, små badebukter samt klipper og oppmurte badestrender for dem som ønsker det.

Uansett hva du velger vil du oppleve det samme fantastiske, klare og turkisfargede vannet som Kroatia er så kjent for.

Det er imidlertid ikke nødvendig å reise til kysten for å ta seg en morgendukkert, for alle våre villaer på Istria har privat svømmebasseng! I tillegg har de aller fleste store eiendommer hvor det er god plass til lek og moro. Villaene er også meget velutstyrte. Her finnes det blant annet hus med eget spa-rom, spillrom med biljard o.l., lekeapparater for barna og sykler osv., så her kan barn og voksne i alle aldre virkelig kose seg.

Istria utgjør den nordvestlige delen av Kroatia, og er den største og mest frodige halvøya i Adriaterhavet. Istria grenser til Slovenia og det er kun noen mil til Italia. Istria er den delen av Kroatia som kanskje både er mest og minst utforsket av turistene.

Mest fordi turistnæringen har blomstret langs kysten helt siden 1800-tallet, og minst fordi det fortsatt finnes mange områder og små landsbyer på Istria hvor man kan få følelsen av at tiden har stoppet opp, og hvor det er fortsatt er mulig å finne sin egen lille bortgjemte perle.

Istria har en broket historie, og bærer tydelig preg av at området hørte innunder Italia til etter 2 verdenskrig. De fargerike husene langs kysten og de herskapelige og flotte steinhusene på landsbygda er slik du også ser det i Italia. Likeså er mattradisjoner sterkt påvirket av Italiensk kjøkken med pizza, pasta, oster, skinke og den ettertraktede trøffelen. Man føler nesten at man er i Toscana når man kommer hit, men her både lukter og smaker det bare enda litt bedre.

Istria går sågar for å være en tospråklig landsdel.

Flere steder kan vi se at skilter og navn er skrevet både på kroatisk og italiensk.
Antagelig som en følge av alt som har hendt på Istria, mellom ulike folkeslag og mellom ulike nasjoner, så eksisterer det i dag en toleranse mellom innbyggerne på Istria, uansett nasjonalitet - og det har utviklet seg en sterk regional identitet, selv om de fleste innbyggerne i dag er kroater.

Tradisjonelt var Istria helt dominert av landbruk og fiske, men siden 1800-tallet har turismen vært under oppblomstring og dette er nå den viktigste inntektskilden i tillegg til landbruket.
De største byene på Istria er Pula, Rovinj og Pazin. I tillegg til de ovennevnte stedene, så består Istria av et mylder av små, pittoreske landsbyer - noen bestående bare av et par hus, noen med en liten kaffebar og et par restauranter og andre som mere fullverdige landsbyer med matbutikk, bakeri og et lite utvalg av restauranter og kafeer.

Mellom disse sjarmerende tettstedende, slynger landskapet seg i bølgende frodige daler og grønne åser, hvor vinranker og oliventrær sloss om plassen. Det er ikke uten grunn at olivenoljen fra Istria regnes for å være blant verdens beste.
Her kan man velge å leve det rolige livet i en liten landsby, og samtidig nyte godt av alle fasilitetene Istria har å by på.
Hvis man er her på høsten så må man ikke gå glipp av en trøffelmiddag. Ta turen til området rundt Buzet, Livade og Motovun, som er de store trøffel-landsbyene - og nyt et godt måltid tilberedt med årets trøfler. Man trenger ikke være gourmet for å synes at dette er utrolig godt.

Har man mulighet til å reise hit på våren, så vil man oppleve Istria i blomstring. Særlig rosene er fremtredende i denne delen av Kroatia, og man vil forbauses over hvor mange flotte farger denne blomsten faktisk kan opptre i.


Tar man en tur på høsten, kan man være heldig å få være med på "trøffel-jakt". Uansett årstid så vil Istria fascinere. Her er det bare å la alle sansene få fritt spillerom.


Les mer om


Aktiviteter

Skal man besøke Istria, er sykkel en utrolig flott måte å oppleve denne delen av Kroatia på. La Parenzana er en sykkelrute - som går gjennom store deler av dette vakre, grønnkledde landskapet med sine olivenlunder og vingårder. Opprinnelig var dette en toglinje som gikk mellom Porec og Trieste, men i dag er det bare på strekningen mellom Visjnan og Motovun hvor man fortsatt kan ta toget.
På resten av ruten er togskinnene erstattet med grusveier, som gjør den til en ideell tur- og sykkelrute.
Trøffeljakt, olivenhøsting og druetråkking er andre aktiviteter som er naturlige å nevne når det gjelder Istria.

I området rundt Umag er det et eldorado for den som liker tennis. Her finnes man over 100 baner å velge mellom. I tillegg er det også et ideellt terreng for den som vil sykle eller tilbringe noen timer på hesteryggen. Her finner man også en av Istrias golfbaner.
Det er flere golfbaner over grensen til Slovenia og Italia.

Oppsøker man de større byene lang kysten, er det selvfølgelig også et godt utvalg i alle slags vannsportaktiviteter, og fiske.
Det er også mange aktiviteter for de tøffeste, som grotteklatring, paragliding og dykking.

For de minste kan vi foreslå et besøk til Istrias nyeste attraksjon - vannparken Istralandia - som ligger rett utenfor Novigrad. De kan blant annet skryte av Middelhavets største bølgebasseng.
Ellers så er en tur til Dino Park som ligger i Funtana, rett utenfor Porec også et populært sted. Her er det dinosaurer i full størrelse, dinosaurtog, dinosaurleker, dinosaurbutikk og selvfølgelig dino-mat.

                                                         Tilbake til topp


 
 

Kultur og historie

Istria-halvøya har fått navnet sitt fra Histri, en illyrisk klan som hadde bosetninger i denne regionen før romerne kom og tok over i år 200 f.kr. Illyrerne bestod av grekere og keltere, og Ilyria var et eget kongedømme
Romerne omdannet dette til provinsen Illyricum, som i ca. år 10 ble delt i to : provinsene Pannonia og Dalmatia. Ved Romerrikets deling i 395 havnet det som i dag er Kroatia i Det vestromerske riket.
Romerne satte dype spor etter seg, ikke minst gjennom å bringe kristendommen til Kroatia og Istria. Flere av kirkene som ble bygd under romerne finnes den dag i dag i flere landsbyer rundt om på halvøya.
Romerne bygde også hus og gårder, og de gjorde Pula til et viktig knutepunkt. Det romerske amfiet i Pula er et tydelig minne fra denne tiden.
Fra år 700 begynte slaverne å gjøre sin entre, og de presset romerne ut mot kysten og opp i fjellene. Istria ble en del av det Østromerske Riket - også kalt Det Bysantinske Riket. Det mest iøyenfallende minnet fra denne tiden er den fantastiske Eufrasiske Basilikaen i Porec.
Fra 910 til 1091 var Kroatia et selvstendig kongerike. Tomislav, som regjerte fra 910, forente det pannoniske og dalmatiske hertugdømmer og ble kronet til den første konge i Kroatia i 925 (kildene varierer mellom 923 og 928). På 1300-tallet kom de fleste kystbyene under Venetiansk styre - dette gjaldt også lenger sør i Kroatia. På dette tidspunktet ble italiensk erklært som det offisielle språket i landet, selv om italierne var klart i undertall.
Istria-halvøya gikk over til habsburgerne (Østerrike-Ungarn) i 1797 etter Campo Formio-traktaten, og var det fram til 1918, bortsett frå en kort periode på begynnelsen av 1800 tallet, da Napoleon herjet i området.. I 1861 fikk Istria delvis selvstyre, men det var kun de som eide jord som hadde stemmerett.
Andre halvdel av 1800-talet førte med seg nye ideologier, italiensk irredentisme (som prøvde å samle det tidligere venetianske området) og slovensk og kroatisk nasjonalisme. Dette, og også store klasseforskjeller, førte til flere konflikter mellom de ulike folkeslagene på Istria. Italienerne var stort sett bosatt i byene, mens folket på landsbygda bestod av kroater og slovenere.
Det østerriske-ungarske styre endte i 1918, etter 1. verdenskrig, da Italia okkuperte hele Istria-halvøya med støtte fra England. I 1947 ble Istria en del av Jugoslavia, og fra 1992 har det vært en del av Kroatia.
                                                         Tilbake til topp


 
 

Landsbyer

Istria består av utrolig mange koselige byer og landsbyer, noen store og noen små, og noen veldig små.
Noe av sjarmen med å besøke Istria, er å oppsøke landsbyer som ikke nødvendigvis er beskrevet i masse turistbrosjyrer og fått kommentarer på ulike reisesider - men som man selv kan "oppdage".
Vi har reist rundt og besøkt en del av disse landsbyene, og vil dele denne informasjonen med dere før avreisen deres til Istria.
Her er en liten smakebit:

Porec - har en rik kulturell historie, og mange opplevelser å tilby. Ikke gå glipp av den fantastiske Euphrasius Basilikaen, som har havnet på Unescos liste på grunn av sin fantastiske mosaikk.

Vrsar - en fiskerlandsby mellom Porec og Lim-kanalen, med en idyllisk skjærgård. Rett i utkanten av Vrsar ligger Funtana, hvor man også finner Dinoparken, som pleier å være populær blant de minste.

Rovinj - kanskje den mest romantiske byen ved Middelhavet. Les mer om denne perlen her:Rovinj

Rabac/Labin - stedet hvor de grønnkledte åsene smelter sammen med havet. Gamlebyen i Labin har etthvert blitt et eldorado for kunstnere, og her er det kort vei mellom galleriene. Rabac er tidligere en liten fiskerlandsby, men er nå et yndet turistmål. Les gjerne mer her: Rabac.

Pula/Medulin - det historiske sentrumet i Kroatia. Her er det over 3000 år med historie. Et besøk på det romerske amfiteateret er et must. I sommermånedene arrangeres det mange konserter, musikk- og teaterforestillinger, operaer og også film festivaler på denne arenaen. Ta kontakt med det lokale turistkontoret for å få vite hva som skjer.

                                                         Tilbake til topp


 
 

Severdigheter

Det er utrolig mye man kan se og oppleve på Istria. Det beste med denne halvøya er det vakre landskapet, duften av trøfler, nytelsen ved å smake på gode lokale råvarer - og bare la feriefølelsen virkelig feste grepet. Det er imidlertid noen severdigheter man bør få med seg i løpet av oppholdet. Her er et par av dem, og mere utfyllende informasjon om severdigheter samt annen viktig informasjon om reisen vil bli sendt dere før avreise.

Euphrasius Basilikaen - Porec
Dette er et byggverk fra den bysantinske perioden, og er et imponerende skue - ikke minst på grunn av sine vakre mosaikk. Den er nå på Unescos liste over bevaringsverdige kulturskatter.

Arena - Pula
Dette er romernes store amfiteater, som i sin tid ble brukt til gladiatorkamper. I dag brukes amfiet til ulike kulturelle arrangementer, både konserter, teater-og operaforestillinger. Ta kontakt med det lokale turistbyrået for å få en oversikt over sesongens program.

Cape Kamenjak Ligger på øya Premantura utenfor sørspissen av Istria. Cape Kamenjak er viden kjent for sine nydelige strender, de fleste lagd av klipper og stein, men det finnes også enkelte med sand. Her er det over 30km med nydelig kystlinje, og selv i høysesongen er det mulig å finne en rolig badeplass. Hit kommer man kun med båt. Arrangeres turer fra flere av kystbyene.


                                                         Tilbake til topp


 
 

Reisebeskrivelse

Det er mange muligheter for å komme seg til Istria. Det enkleste er å fly til Pula. Da er de fleste stedene innenfor en radius av 3/4 times kjøring.
En annen mulighet er å fly til Rijeka. Fortsatt er de fleste av våre hus innenfor en rekkevidde på 1- 1 1/2 times kjøretur. Veiene er bra, så det går fint å kjøre.
Man kan også ta fly til Trieste og kjøre derfra. Kun 1/2 times kjøring til grensen ved Umag.
Det er også mulig å fly til Venezia og ta ferje til Rovinj eller Pula.

Skal man bo på Istria, anbefaler vi at man leier bil. Hvis dette ikke er ønskelig, kan man bestille transport fra flyplass til villaen gjennom vår samarbeidspartner. Se link nederst på siden.


                                                                                                                                             Tilbake til topp


  © 2009-2018 Kroatiaperler AS. All rights reserved.
Org.nr 996 968 022     Til forsiden | Om oss | Kontakt oss | Søk ferieboliger | Leiebetingelser